globe
Aftenposten Dagbladet Itavisen Nettavisen VG Digi.no Hardware.no


Tips og triks om data og internett.


Har du problemer med Sasser-ormen?

Er maskinen din blitt kjempetreg? Går internet i sirup? Blir du kastet av nettet uten grunn? Slår datamaskinen seg av på egenhånd? Da har du mest sannsynlig fått en virusinfeksjon, og du kan regne med at det dreier seg om Sasser-ormen eller en av dens avarter.

Det de fleste opplever med denne ormen er at de ikke får fjernet den fordi nettet går i sirup og maskinen slår seg av under forsøket. Det er da to ting du må gjøre før du starter prosessen med å fjerne viruset.

Først må du sørge for at maskinen ikke slår seg av. Dette gjør du på følgende måte: Klikk på "Start" - "Kjør" og skriv inn følgende kommando: "shutdown -a". Deretter må du stoppe prosessen som gjør nettleseren din treg.

Dette gjør du slik:
1.  Trykk Ctrl + Shift og Esc for å starte Oppgavebehandling.
2.  Klikk så på arkfanen Prosesser.
3.  Klikk deretter på kolonnen Prosessnavn for å få listen sortert alfabetisk.
4.  Så må du finne følgende prosesser i listen:
     avserve2.exe og alle andre prosesser med et navn på fire eller fem tall etterfulgt av   _up.exe (for eksempel 74354_up.exe). Høyreklikk deretter på prosessene du finner og velg Avslutt prosess.

For sikkerhets skyld anbefaler jeg at du også følger instruksjonene lenger nede på denne siden om hvordan du fjerner virus fra "Systemgjennopprettingsmappen" før du går videre med selve fjerningen av Sasser-ormen. Dette kan gjøres på flere måter. Enten forsøker du å oppdatere ditt eget antivirusprogram og kjører en full scan, eller du kan laste ned et verktøy for automatisk fjerning av Sasser her. For at dette skal fungere best mulig bør maskinen være startet i sikkermodus. Et annet alternativ er å bruke virussjekken på vår side for Datasikkerhet. Når du er ferdig med dette bør du også installere de siste sikkerhetsoppdateringene fra Microsoft. Lykke til.

Topp

Topp

Internet Explorer - Kjørefasefeil

Har du irritert deg i lang tid over problemet med at du til stadighet får opp denne meldingen: "En kjørefasefeil har oppstått"?

Da kan du løse dette på en enkel og grei måte: Gå inn på "Verktøy-menyen", velg "Alternativer for internett". I kategorien "Avansert" under emnet "Visning", krysser du bare av for "Deaktiver feilsøking i script". Da skulle problemet være løst.

Sjekk også at du har den siste oppdateringen på Internett Explorer.

Topp

Problemer med å åpne vedlegg i e-posten?

Hvordan dette skal løses kommer litt an på hvilken e-postleser du benytter.

Bruker du Outlook Express, så velger du bare Alternativer på Verktøy-menyen. Gå til Sikkerhet og fjern krysset for Ikke tillat å lagre eller åpne vedlegg som kan inneholde virus. Bruker du ordinær Outlook, så må dette gjøres på en annen måte. Da åpner du Notisblokk og skriver inn følgende tekst:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\10.0\Outlook\Security]
"Level1Remove"=".exe;.com;.bat;.mdb;.mde;.url;.htm;.html;.ace;.lnk;.reg;
.js;.jpg;.jpeg;.mp3"


Trenger du å åpne andre filendelser enn de som er listet i denne filen, er det bare å legge dem til. Husk å skille med semikolon. Deretter lagrer du fila som filnavn.reg
Etterpå er det bare å dobbelklikke filen. Jeg vil ellers gjøre oppmerksom på at PC-en kan være mer sårbar for virusangrep via filvedlegg, så jeg understreker viktigheten av et oppdatert antivirusprogram.

Topp

Virus i "System restore" mappen

Har du vært uheldig å få virus i denne mappen? Da er det første du må gjøre å sørge for at du har antivirusprogrammet ditt oppdatert med den siste virusdefinisjonsfilen. Deretter høyreklikker du "min datamaskin" og velger "egenskaper". Deretter velger du "systemgjennoppretting", og krysser av for "Slå av systemgjennoppretting på alle stasjoner". Når dette er gjort, starter du maskinen på nytt og kjører en komplett virussjekk. Dette vil sannsynligvis fjerne viruset ditt, men når du finner ut hvilket virus det her dreier seg om, anbefaler jeg at du følger antivirusleverandørens instruksjoner om hva du bør gjøre for å være sikker på at viruset er borte. For å finne ut hva du skal gjøre, anbefaler jeg å slå opp det aktuelle viruset på Trend Micros søkefelt på vår side for Datasikkerhet. Ofte legger viruset igjen strenger i systemregisteret som du må fjerne manuelt. Lykke til.

Topp

Fragmenterte harddisker

Et problem som går igjen er harddisker som med tiden blir så kraftig fragmentert at det gir en betydelig reduksjon av datamaskinens generelle ytelse. Hovedårsaken til fragmentering av diskene er vekslefilen windows benytter for mellomlagring av data.

Den beste løsningen på fragmenteringsproblemet er å opprette en ekstra partisjon på harddisken, for deretter å angi denne til eksklusivt bruk for vekslefilen. En partisjon på ca 2 Gb burde klare seg for de fleste.
Årsaken til at harddiskene blir fragmentert er at data hele tiden leses og skrives fra disken mens den kontinuerlig roterer i stor hastighet. Ofte er vekslefilen dynamisk, og vokser med størrelsesbehovet. Vekslefilen opptar derfor plass mellom de andre dataområdene på disken. Når du deretter åpner og lagrer filer på nytt, så blir disse spredt ut over forskjellige områder av disken. Det vil si at det til slutt ligger segmenter av filene spredt ut over alt.
Om man da ikke tar seg bryet med å defragmentere disken, så fører dette til at det med tiden tar lengre og lengre tid å få datamaskinen til å utføre samme operasjon som den tidligere gjorde unna på en brøkdel av tiden. Vi anbefaler derfor at diskene defragmenteres med jevne mellomrom.

Hva gjør du så for å få flyttet vekslefilen til en annen partisjon?
Velg "START". Deretter høyreklikker du "MIN DATAMASKIN" og velger egenskaper. I vinduet du nå får opp velger du "AVANSERT", deretter "INNSTILLINGER" under ytelse. Så velger du "AVANSERT" enda en gang, og deretter "ENDRE" under virtuelt minne. Her velger du hvilken stasjon du ønsker å ha vekslefilen på, størrelsen på denne og klikker "ANGI". Da er det gjort, og du trenger bare å starte maskinen på nytt for at endringene skal tre i kraft.

Et annet tips for å unngå problemer med fragmenterte disker er å gå til anskaffelse av et tredjepartsprogram som kan ta seg av defragmenteringen. Som et alternativ kan jeg nevne: Diskeeper, som i tilleg til å ha flere valgalternativer enn det som er innebygd i Windows, også har en funksjon som kalles "Set it and forget it". Det vil si at programmet selv kan håndtere defragmenteringsjobben mens du sover om natten.

Topp

Flytting av standardmapper i Win-XP

Windows XP har en hel del såkalte Standard mapper. Dette er for eksempel Mine Dokumenter, Min Musikk osv.
Om du nå ønsker å ha dokumenter, bilder, musikk og annet på en annen disk eller et annet sted på hoveddisken som du finner mer oversiktelig, så har du ganske sikkert som så mange andre av oss møtt veggen.

Det nytter nemlig ikke å flytte disse ved å bruke "drag & drop". Da blr det som regel bare tull. Da må du bruke programmet "regedit" som er levert med operativsystemet. Dette finnes i alle versoner av Windows. For å få startet dette programmet velger du "START". "KJØR", og deretter skriver du "regedit" og trykker "entertasten". Husk alltid på å gå inn på menyen i registerediteringen og ta en sikkerhetskopi av dette før du foretar noen endringer. Da er du sikret om uhellet først skulle være ute.

Nå klikker du på venstresiden (slik som i windows utforsker) til du finner:
HKEY_CURRENT_USER -> Software -> Mircosoft -> Windows -> Explorer -> Shell Folders
Du kan også finne fram ved å søke på "Shell folders" i rediger-menyen i regedit.
Her vil du nå finne mappene Mine bilder, Min Musikk, Mine Videoer, Mine Dokumenter etc. Deretter klikker du ganske enkelt på disse med høyre musetast og forandrer verdien. Den nye verdien skal vere lik filbanen til den mappen hvor du ønsker å ha f.eks. "Min Musikk". For eksempel: d:\minemapper\minmusikk Lykke til.

Topp

Om du ønsker å rapportere en død link, eller du mener noe mangler i oversikten kan du klikke her for å sende oss informasjon om dette.

Last ned Thunderbird
Last ned Firefox

Nytt fra Mozilla


[CaRP] php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known (0)

[CaRP] XML error: Mismatched tag at line 94