globe
Aftenposten Dagbladet Itavisen Nettavisen VG Digi.no Hardware.no

Slik holder du datamaskinen din i toppform.

av T.E. Andersen.

En datamaskin som er i daglig bruk utsettes til stadighet for ting som kan gjør din hverdag vanskelig. Det kan være alt fra angrep utenfra som virusangrep og spionprogrammer til de mer banale ting som fragmenterte harddisker og rot i systemregisteret.
Alle disse tingene er med på å skape problemer for deg som ønsker av å ha en funksjonell maskin.

Årsakene til at datamaskinen ender opp som et spann kald sirup, for til slutt å gå fullstendig i knestående skyldes som regel et eller flere av de først nevnte problemene, men man kan ikke bare skylde på ytre omstendigheter.  Alle problemene kunne i utgangspunktet ha vært unngått. Det eneste som kreves er at man er noenlunde bevisst når det gjelder egne rutiner for sikkerhet og vedlikehold.

Jeg liker gjerne å sammenlikne det å bruke en datamaskin med det å lage mat på et kjøkken. Jeg kan ikke forestille meg at noen av dere står og lager mat på et kjøkken hvor gamle matrester og skittent bestikk ligger og flyter i hauger rundt omkring mens alskens småkryp springer rundt i katastrofeområdet og koser seg med restene. Dette ville du antagelig aldri ha akseptert. Du ville ha sørget for å holde orden der fra første stund.

Og hvorfor gjør man ikke det samme på datamaskinen? Kan dette unnskyldes på en enkel måte ved å si: "Jeg så ikke alt rotet." Det er kanskje lett å gjøre dette, men da skal du også være klar over at det skjer netopp det samme med datamaskinen som ville ha skjedd på kjøkkenet ditt om du hadde vært like likegyldig. Det går til et visst nivå, deretter blir alt fullstendig ubrukelig.

Om bare forhandlerne hadde tatt seg bryet med å gi kjøperne en skikkelig veiledning om vedlikehold og datasikkerhet med på kjøpet med datamaskinene ville mye av denne problematikken vært en saga blott, og vi ville i tillegg radikalt ha begrenset spredningen av virus over internett.

Jeg har selv datamaskinen stående pålogget internett 24 timer i døgnet, og kryss i taket, jeg har takket være gode sikkerhetsrutiner så langt vært skånet for virusinfeksjoner og systemkræsj. Det er nå to år siden sist jeg reinstallerte alle programmene på min pc, og alt fungerer fortsatt utmerket.

Hva skal man så gjøre for å få en sikker maskin?

Det er sikkert et utall av forskjellige programmer som kan benyttes, men jeg har utelukkende valgt å benytte gratis programvare, hvilket har vist seg å fungere utmerket.

Dette er i alle fall mine rutiner:

Topp

1. Systemvedlikehold.

Harddisken.

Her lagres alle dine data. Det er derfor svært viktig å sørge for at alt til en hver tid er ryddig og ordentlig her. Jeg har først og fremst opprettet en egen partisjon for vekslefilen som Windows benytter for mellomlagring av data.

Denne vekslefilen er nemlig hovedsynderen når det gjelder å skape fragmenterte harddisker. Dette skyldes at det kontinuerlig skrives og leses data til denne filen. Den vokser og krymper i størrelse etter behov, og lagrer data på den ledige plassen den finner. Jo fullere disken din er, jo vanskeligere blir det for vekslefilen å finne plass. Dette fører til slutt til en fragmentert harddisk. Lager du en egen diskpartisjon for vekslefilen, så slipper du unna alt rotet denne genererer for resten av filsystemet. En partisjon på ca. 2 Gb burde være tilstrekkelig for de fleste. Les mer om hvordan du flytter vekslefilen under "Tips & triks". Link til denne siden finner du i menyen øverst på siden.

Når dette er gjort, har du tatt det første steget for en sikrere datahverdag. Her er det dine egne rutiner som må vektlegges.

Topp

Fjerning av gamle unødige filer.

Her har Windows et eget innebygget program som heter Diskopprydding.

Dette programmet komprimerer gamle filer, tømmer søppelkurven og sletter midlertidige filer av forskjellig slag. Når du surfer på nettet, installerer nye programmer og henter ned sikkerhetsoppdateringer fra Microsoft, så lagres det store mengder med midlertidige datafiler. Disse har du ikke bruk for, og kan dermed trygt slette dem for å frigjøre diskkapasitet.

Jeg har valgt å kjøre dette programmet en gang i uken på alle harddiskene.

Topp

Defragmentering av harddiskene.

Diskdefragmentering er et program som allerede finnes i Windows.

Dette er i utgangspunktet et helt greit program, men savner funksjonalitet for oppsett av automatisk defragmentering.

Firmaet Executive Software som har levert Diskdefragmentering  har også et eget program som heter Diskeeper. Dette programmet har i tillegg til flere avanserte instillinger en funksjon som kalles "Set it and forget it". Dette betyr at når du først har satt instillingene i programmet, så vil dette kjøre automatisk på de tidspunkter du har bestemt, og du slipper å tenke mer på fragmenterte disker.

Diskeeper er ikke gratis desverre, men du kan laste ned en 30 dagers prøveversjon for å se om dette kan være noe for deg. Velger du likevel å holde deg til det programmet som følger med Windows, så anbefaler jeg at dette kjøres minst en gang i uken.

Topp

Holde orden på systemregisteret.

Hver gang du installerere et nytt program, legges det inn forskjellige strenger og verdier i systemregisteret. Når du senere avinstallerere programmene, skal disse registreringene i utgangspunktet fjernes. I tillegg er det mange av virusene som legger inn informasjon som gjennoppretter virusene etter sletting. Det er derfor viktig å ta en gjennomgang av registeret men jevne mellomrom.

Automatisk sletting av registerverdier fungerer ikke alltid som planlagt, og resulterer etter hvert til at det hoper seg opp med verdier og pekere til ikkeeksisterende filer. Systemregisteret lastes tross alt hver gang datamaskinen startes, og jo større dette blir, jo lengre tid tar det å starte maskinen. Lastes det i tillegg flere unødvendige dll-filer (driverrutiner), så går dette også ut over pc ens generelle minnekapasitet, hvilket igjen medfører en tregere pc.

Her finnes et utall av programmer på markedet. Noen bra og noen dårlige. Uansett, så er det viktig å huske på å ta en sikkerhetskopi av systemregisteret før du velger å kjøre noen av disse programmene. Noen av dem kan faktisk av ukjente årsaker klare å ødelegge hele registeret, og da sitter du der med skjegget i postkassen og en ubrukelig pc etterpå.

Jeg har valgt å bruke programmet Registry Mechanic Fra firmaet PCtools. Dette fungerer utmerket, og har ikke ført til noen komplikasjoner i registeret på min pc. Registry Mechanic er ikke et gratisprogram, men du kan laste ned en gratisversjon som er noe begrenset, men likevel gjør en god jobb. Dette programmet bør også kjøres med jevne mellomrom, avhengig av hvor ofte du installerer og fjerner programvare.

Topp

2. Sikkerhet.

Windows Update.

Det er viktig at du sørger for å holde datamaskinen din oppdatert med de siste sikkerhetsoppdateringene fra Microsoft.

Her får du tettet sikkerhetshuller i programvaren, samt lastet ned såkalte bugfixes.

Windows Update kan kjøres manuelt, eller du kan sette maskinen til automatisk å laste ned oppdateringene etter hvert som de publiseres.

Bør kjøres en gang i uken om du velger å gjøre dette manuelt.

Topp

Antivirus.

Det viktigste av alt i dag er å sørge for å ha antivirusprogramvare som til en hver tid er oppdatert.
Markedet er oversvømt av forskjellige programmer, noen gode og noen litt mindre gode, men de fleste gjør jobben sin. Det som er verdt å legge vekt på er om programmet har funksjoner for virussjekk av e-post, og om oppdateringsmulighetene er gode.

De fleste av disse antivirusprogrammene må du regne med å betale noen kroner for, men det finnes også flere gode gratisløsninger. Mitt valg har falt på gratisversjonen av AVG fra Grisoft. Denne fungerer meget godt, og oppdateringer av virusdatabasen foregår automatisk i bakgrunnen. Last ned AVG her.

Topp

Brannmur.

Her er det også mye å velge i. De fleste antivirusløsninger du kjøper har også en meget funksjonell brannmur integrert i programpakken. Velger du derimot en gratis antivirusløsning må du nok regne med å legge inn en brannmur i tillegg.

Har du lagt inn SP2 for Windows XP, så har du også Microsoft sin brannmur i systemet. Hvor god denne er kan jeg desverre ikke uttale meg om da jeg ennå ikke har fått testet den.

Jeg har latt mitt valg falle på gode gamle Zone Alarm som jeg synes fungerer tilfredsstillende. Gratisversjonen av denne kan du laste ned her.

Brannmurer finner du både som software og hardware. Har du en bredbåndsruter tilkoblet i tillegg til bredbåndsmodemet ditt, så er det mest sannsynlig en brannmur integrert i denne. Men det skader aldri å forsikre seg ekstra.

Topp

Spionprogrammer.

Mange av gratisprogrammene du installerer på datamaskinen kommer med såkalt "spyware" (spionprogrammer). Dette kan være programmer som Kazaa og søkebarer til nettleseren din, samt mange andre programmer. Disse har som formål å bl.a. spore ditt bruksmønster på internett for senere massepublisering av reklame på e-post. (Spam).

Dette er svært irriterende, og de verste spionprogrammene kan til og med logge kontoopplysninger og passord fra for eksempel nettbanken din, for så å publisere denne informasjonen til personer med uærlige hensikter. Nå er heldigvis dette et problem som lett lar seg løse. Det finnes mange gode gratisprogrammer som håndterer spionprogrammer og fjerner disse fra maskinen din. Et av dem er Ad-Aware fra Lavasoft. Dette programmet har jeg brukt selv i et års tid, og synes det fungerer utmerket. Ad-Aware kan du laste ned her.

Topp

Spam.

Det finnes ikke noe mer irriterende enn uøsket reklame (spam) som til stadighet hagler inn via e-post.

Det er vel ikke mulig å bli helt kvitt dette problemet, men du kan gjøre en del for å forbedre din egen situasjon.

Jeg har installert programmet SpamPal. Dette er gratis, og gjør en god jobb på filtrering av e-post. Slike typer programmer finner du også i hopetall på nettet, så det er bare å velge og vrake.

En annen forholdsregel du kan ta for å begrense omfanget av søppelpost, er å etablere en ekstra e-post adresse som du konsekvent oppgir når du blir bedt om å legge igjen e-post adressen din på nettet. På denne måten unngår du at hovedadressen din blir registrert i hytt og pine for deretter å bli brukt til utsendelse av søppelpost.

Topp

Annet.

Andre brukertips finner du under under vår seksjon for "Tips & triks", og linker til gode nettsteder med gratisprogrammer finner du under "Linker". (Se menyen på venstre side.)

Ellers ønsker jeg deg lykke til med en sikrere datahverdag.

Topp

Tips en venn om denne artikkelen

Last ned Thunderbird
Last ned Firefox

Nytt fra Mozilla


[CaRP] php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known (0)