globe
Aftenposten Dagbladet Itavisen Nettavisen VG Digi.no Hardware.no

Slik installerer du en ekstra IDE-enhet i PC en.

Skal du installere en ekstra harddisk? Eller f.eks. ny DVD spiller? Da er det noen enkle kjøreregler du må passe på å følge for å unngå systemkonflikter og ustabilitet.

PC en din har to separate IDE-kanaler på hovedkortet for tilkobling av enheter som: Harddisker, CD-ROM, DVD-brennere, tape-backup og annet.
På hver av IDE-kanalene er det plass til to enheter. Altså et totalt antall av fire enheter. Dette kan for eksempel være en kombinasjon som følgende: To harddisker, en CD-ROM og en DVD-brenner.

Når du skal installere en ekstra enhet, så er det viktig å vite hvordan dette gjøres på riktig måte. Gjøres dette feil, så kan det medføre at datamaskinen ikke starter, blir treg eller ustabil.

Det første vi skal ta for oss er "jumpersettingen". Dette er som regel en rekke med små pinner på baksiden av IDE-enheten. Se eksemplet under. Denne settingen kan også i enkelte tilfeller bestå av en rekke mikrobrytere (dipswitch) som må settes i riktig posisjon, men prinsippet er i utgangspunktet det samme.

Helt til venstre er kontakten til strømkabelen. Deretter følger kontakten for IDE kabelen, etterfulgt av pinnene hvor "jumperen" må stå korrekt på hver enkelt enhet. Deretter følger en kontakt for uttak av analoge lydsignaler fra CD-ROM til lydkortet. (Denne er stort sett overflødig i dag, da de fleste systemene kjører disse signalene digitalt via IDE kabelen.

Vi skal nå ta for oss selve jumpersettingen. Om du ser på illustrasjonen til høyre, så ser du at det er tre forskjellige innstillinger.

1. MS -  som står for master.
2. SL  - som står for slave.
3. CS  - som står for Cable Select.

På illustrasjonen er jumperen satt på instillingen: master.

Har du kun en IDE enhet i datamaskinen, f.eks. en harddisk, så skal denne settes som master, og kobles på primary IDE-channel (IDE 1).

En gylden regel er at man alltid skal sette hovedharddisken som master på primary IDE-channel.

Har du to IDE enheter, f.eks. en harddisk og en CD-ROM, så anbefales det for ytelsens del at du setter harddisken som master på primary og CD-ROM en som master på secondary (IDE 2). Årsaken til dette er at du vil få en raskere dataflyt mellom to enheter om de står på hver sin IDE kanal enn om de begge er koblet på samme kanal.

Har du derimot tre eller fire IDE enheter i datamaskinen, så må du sette en som master og en som slave på hver enkelt IDE kanal.

Mange av datamaskinprodusentene velger istedet å benytte instillingen CS (cable select), og lar dermed datamaskinen selv avgjøre hvilken enhet som er master og hvilken som er slave, avhengig av hvilken kontakt på IDE kabelen de står koblet på. Cable select skal i utgangspunktet være den enkleste måten å koble sammen flere IDE enheter på, men det viser seg alt for ofte at dette ikke fungerer så godt i praksis.

Dette skyldes at operativsystemene som kjører såkalt plug and play ofte klarer å rote med adresseringen til enhetene om instillingen cable select benyttes. Jeg anbefaler derfor at man ungår dette og heller benytter instillingen for master og slave i stedet.

Så har vi IDE kabelen.

Denne kabelen er som regel flat med tre kontakter påmontert. Den senere tid er det også kommet en del varianter av runde kabler på markedet. Disse skal være med på å øke luftsirkulasjonen inne i PC en.

Uansett, så er det viktig at IDE kabelen monteres riktig. IDE kontaktene er merket med et ett-tall ved pinne nr. en. (På de flate kablene er dette også merket med en rød stripe langs den ene kanten). Se illustrasjonen. Kabelen må monteres slik at pinne nr 1 på kabelen treffer pinne nr 1 på hovedkortet og på IDE enhetene. Den lengste enden av kabelen skal også være koblet på kontakten på hovedkortet.

Så kommer en viktig detalj hvor svært mange gjør feil. Den enheten som er satt som master skal alltid stå på den ytterste kontakten på ide-kabelen, og enheten satt som slave skal stå midt på. Et lite tips til slutt: Om du benytter PCen mye til kopiering av CD plater, så bør du sette CD-ROM stasjonen på en IDE kanal og brenneren på den andre for å få best mulig dataflyt mellom enhetene.

Håper dette kan være til hjelp for deg som skal installere flere IDE enheter. Lykke til.

Topp

Tips en venn om denne artikkelen

Last ned Thunderbird
Last ned Firefox

Nytt fra Mozilla


[CaRP] php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known (0)